31 lipca, 2019

Mapa rozwoju rynków i technologii dla sektora żywności wysokiej jakości

Istotnym aspektem poruszonym w dokumencie jest kwestia definiowania żywności wysokiej jakości. W ujęciu globalnym pojęcie żywności funkcjonalnej nie jest jednoznaczne, a bogactwo stosowanej terminologii powoduje, że różne produkty są zaliczane do tej kategorii. To z kolei powoduje utrudnienia w handlu międzynarodowym, a także w uzyskaniu danych statystycznych dotyczących wielkości sprzedaży i osiąganych dochodów tego typu żywności.

 

Z analizy wynika, że rynek żywności wysokiej jakości cechuje się tendencją wzrostową, co wpływa na powstawanie szans rozwojowych dla producentów. W pierwszej części dokumentu przeanalizowano najważniejsze trendy rozwojowe w sektorze obejmujące m.in. zwiększenie świadomości żywieniowej konsumentów, rozwój badań w zakresie składników bioaktywnych, a także rozwój chorób cywilizacyjnych. Druga część analizy poświęcana jest sytuacji polskiego sektora żywności wysokiej jakości. Polski rynek żywności funkcjonalnej szacowany jest na około 0,5-1% rynku globalnego. W trzeciej części dokumentu, zaproponowano program rozwoju rynków i technologii dla sektora żywności wysokiej jakości w Polsce, oparty na pięciu scenariuszach rozwoju.

Mapa rozwoju
Pobierz plik